Actieradius elektrische auto: waar moet u op letten?

Alles over de actieradius elektrische auto | Douwe de Beer

De actieradius is een belangrijk punt bij het aanschaffen van een elektrische auto. De keuze van de aanschaf hangt af van meerdere factoren, waaronder uw gebruik van de auto. Rijdt u lange afstanden of gebruikt u de auto juist weer niet veel? Gaat u de auto gebruiken om mee op vakantie te gaan?

Het is belangrijk om een auto aan te schaffen met een actieradius die bij uw rijgedrag past. In dit blogartikel vertellen we u meer over de actieradius en waar u op moet letten wanneer u een nieuwe of tweedehands elektrische auto koopt. Ook delen we de elektrische auto’s met grootste actieradius om uw keuze wellicht iets makkelijker te maken!

Wat is actieradius?

De actieradius, of ook wel het bereik, van een elektrische auto is simpelweg de afstand die u kunt rijden met een volle accu. Het verbruik van de auto heeft hier wel invloed op. Net als bij benzine of diesel auto’s hebben grote, zware auto’s een hoger verbruik dan de kleinere, compacte modellen.

Daarnaast hebben de CW-waarde, de verwarming, airco en rijstijl invloed. Door rustig te rijden en de stand regeneratief remmen te gebruiken, verbruikt u minder. Bovendien speelt de temperatuur een belangrijke rol voor een langere levensduur van de accu. De accu werkt het beste bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden.

Over het algemeen is een actieradius van ongeveer 300 km voldoende. Daarmee haalt u vaak de heen- en terugweg naar werk bijvoorbeeld, zonder op te laden. Rijdt u vaak lange afstanden? Of gaat u regelmatig met de auto op vakantie? Dan raden we aan om voor een elektrische auto met een grotere actieradius te kiezen. Zo hoeft uw auto minder vaak op te laden en kunt u zorgeloos naar uw bestemming rijden.

Actieradius elektrische auto

Elektrische auto met de grote actieradius: onze top 3

Er is een ruime keuze aan elektrische auto’s met een grote actieradius. Verschillende merken met verschillende modellen. Vooral Mercedes heeft prachtige elektrische auto’s met een grote actieradius. Hieronder onze top 3:

Naast Mercedes hebben ook Tesla, BMW, Audi en Hyundai mooie elektrische modellen met een groot bereik. Hieronder nog een paar van onze favorieten.

  • Tesla Model S Long Range – Actieradius: 652 km
  • BMW iX xDrive 50 – Actieradius: 630 km
  • BMW i7 xDrive 60 – Actieradius: 625 km
  • Hyundai Ioniq 6 77,4 kWh (18″wielen) – Actieradius: 614 km
  • Audi Q8 E-tron Sportback 55 Quattro Edition – Actieradius: 600 km

Interesse in een van deze elektrische auto’s? Zet de occasion alert aan of bekijk de mogelijkheden via onze auto import. Met ons brede netwerk kunnen we uw droomauto met grote actieradius importeren.

Weet u niet welke elektrische auto bij u past? Onze gespecialiseerde medewerkers kunnen u alles vertellen over de occasions en actieradius. Zo kunnen ze u een passend advies geven bij de aankoop of lease van uw nieuwe elektrische auto.


Tips om het bereik van uw elektrische auto te verhogen

Zoals eerder aangegeven, hebben lage temperaturen dus een nadelig effect op de actieradius van uw elektrische auto. Maar met de volgende tips kunt u meer kilometers uit uw accu halen:

Wees verstandig met de verwarming in uw auto. Zet de achterruitverwarming uit, gebruik de voorverwarming en gebruik de stoelverwarming. Wees daarnaast ook zuinig met de airco.

Ga voorbereid op skivakantie. Dit geldt nog extra als u naar wintersportlanden op vakantie gaat. In de kou komt het dus voor dat u een lagere actieradius kunt hebben en daarmee minder ver kan rijden op één acculading.

Rijd rustig met gelijke snelheid. Door rustig te rijden gaat de accu minder snel leeg. Rijd met gelijke snelheid (het liefst 100 op de snelweg in plaats van 120), trek rustig op, rem af door het gaspedaal los te laten en zet cruise control in.

Wanneer u een elektrische auto wilt kopen, kunt u bij ons terecht. Onze medewerkers bij Autocentrum Douwe de Beer hebben de expertise om u te adviseren over welke elektrische occasion en welke actieradius het beste bij u past. We helpen u graag bij het vinden van uw nieuwe elektrische auto. Neem voor vragen gerust contact met ons op.


Onze occasions