De voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch Rijden: Kosten, Milieu & Meer | Autocentrum Douwe de Beer

Bij Autocentrum Douwe de Beer merken we dat de interesse in elektrisch rijden toeneemt. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van elektrisch rijden? En wat kost het nu echt? In deze blog geven we antwoord op deze vragen. Wist u bijvoorbeeld dat er in Nederland al meer dan 300.000 volledig elektrische auto’s rondrijden? Dit aantal groeit elke dag en met goede reden.

Wat kost elektrisch rijden? De eerste voordelen

Een van de eerste vragen die u wellicht heeft over elektrisch rijden is: wat kost het? Het antwoord is verrassend positief. Hoewel de aanschafprijs van een elektrische auto vaak hoger is, zijn de operationele kosten aanzienlijk lager. En dat is al het eerste grote voordeel!

Elektriciteit is per kilometer goedkoper dan benzine of diesel. Bovendien hebben elektrische auto’s minder onderhoud nodig. Ze hebben minder onderdelen dan benzine- of dieselauto’s, wat betekent dat er minder kapot kan gaan. Zo is er dankzij het regeneratieve remsysteem tot wel 50% minder onderhoud nodig aan de remmen. Dit resulteert in lagere onderhoudskosten.

Daarnaast zijn er subsidies en fiscale voordelen beschikbaar voor elektrische auto’s. Dit verlaagt de totale kosten. Zo betaalt u bijvoorbeeld geen wegenbelasting voor volledig elektrische auto’s. Dit belastingvoordeel geldt overigens nu nog tot en met 2024.


Voordelen van elektrisch rijden

Kosten per kilometer elektrische auto en milieuvriendelijkheid

Elektrisch rijden biedt naast de financiële voordelen ook milieuvriendelijke voordelen. De kosten per kilometer voor een elektrische auto zijn lager dan voor een traditionele auto. De reden hiervoor is de goedkopere en efficiëntere energiebron. Daarnaast zijn er diverse subsidies en belastingvoordelen die de aanschafprijs aantrekkelijker maken.

Elektrische auto’s dragen bij aan een beter milieu door geen schadelijke stoffen uit te stoten. Het is belangrijk om te kiezen voor groene stroom om de impact te minimaliseren. Door hun fluisterstille werking bieden ze een rustige rijervaring. Hoewel sommige modellen bij lage snelheden extra geluid produceren om de veiligheid van andere weggebruikers te waarborgen.


Elektrisch rijden kosten: Toekomstige kosten en leasing

De financiële voordelen van elektrisch rijden stoppen niet bij de operationele kosten en belastingvoordelen. De verwachting is dat de kosten van elektrisch rijden in de toekomst zullen dalen. De aanschafprijs ligt vaak hoger vanwege de hogere productiekosten en het duurste onderdeel is de batterij. Deze beslaat ongeveer de helft van de totale productiekosten van de auto. De verwachting is dat deze productiekosten de komende jaren zullen dalen.

Bovendien bieden wij de mogelijkheid om een elektrische auto te leasen. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken over de hoge aanschafprijs of de onzekere restwaarde. U betaalt een vast maandbedrag. Deze is gebaseerd op het aantal kilometers, de contractduur, de prijs en de restwaarde van de auto.

Enkele van de belangrijkste voordelen van elektrisch rijden op een rij:

  • Lagere kosten: Elektriciteit is per kilometer goedkoper dan benzine of diesel, wat resulteert in lagere brandstofkosten.
  • Minder onderhoud: Minder onderdelen die kapot kunnen gaan, wat resulteert in lagere onderhoudskosten.
  • Fiscale voordelen: Er zijn verschillende subsidies en belastingvoordelen beschikbaar voor eigenaren van elektrische auto’s.
  • Milieuvriendelijk: Geen schadelijke stoffen, wat bijdraagt aan een beter milieu.
  • Stille werking: Elektrische auto’s zijn fluisterstil.
  • Toekomstige kostenbesparingen: De prijs van batterijen, een van de duurste onderdelen, zal naar verwachting dalen.
  • Leasing: Geen zorgen over de hoge aanschafprijzen of de onzekere restwaardes.
  • Meer openbare laadpalen: Op sommige locaties kan het moeilijk zijn om een oplaadpunt te vinden. Maar tegen 2035 is het plan dat de EU 65 miljoen laadstations heeft, in staat om circa 130 miljoen voertuigen op te laden.

Voordelen van elektrisch rijden

Uw volgende stap naar duurzaam rijden

Elektrisch rijden biedt dus talloze voordelen, zowel op het gebied van financiën als voor het milieu. Hoewel de aanschafprijs van een elektrische auto vaak hoger is en dit wel een van de grotere nadelen van elektrisch rijden is, worden deze kosten gecompenseerd door lagere operationele kosten, subsidies en belastingvoordelen.

Bovendien draagt u bij aan een schonere omgeving door de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Houd er rekening mee dat de bron van de elektriciteit waarmee u de auto oplaadt belangrijk is. Des te groener de stroom is, des te beter het is voor het milieu.

Wij hebben een breed scala aan elektrische occasions in ons aanbod. Of u nu op zoek bent naar een compacte stadsauto of een luxe sedan, we hebben een elektrische auto die bij uw behoeften past. Wilt u meer weten over de voordelen van elektrisch rijden of bent u geïnteresseerd in het leasen van een elektrische auto? Ontdek hoe u kunt bijdragen aan een duurzamere toekomst! Bezoek onze showroom of neem contact met ons op.