Auto importeren: de voordelen

Auto importeren: de voordelen | Douwe De Beer

Bij Autocentrum Douwe de Beer maken we regelmatig klanten blij door hun droomauto te importeren uit het buitenland. Wij merken daarbij dat het importeren van een jonge occasion uit landen als België en Duitsland de laatste jaren aan populariteit wint. Nu blijkt ook uit cijfers van VWE voertuiginformatie dat er in 2014 24% meer auto’s zijn geïmporteerd dan het jaar daarvoor.

Hoewel de redenen om een auto uit het buitenland te importeren divers zijn, komt het er uiteindelijk meestal op neer dat een jonge occasion uit het buitenland goedkoper is dan een vergelijkbare auto uit Nederland en/of dat het specifieke model of de specifieke uitvoering in Nederland slecht verkrijgbaar is.

Een occasion importeren goedkoper?

De belangrijkste reden dat nieuwe auto’s in het buitenland meestal goedkoper zijn dan in Nederland, is de BPM die in Nederland geheven wordt over de cataloguswaarde van de auto. Wanneer een occasion uit het buitenland vervolgens wordt geïmporteerd, moet hier alsnog BPM over worden betaald in Nederland. Echter, nu wordt de BPM geheven over de waarde die de occasion op dat moment volgens de belastingdienst nog heeft. Omdat jonge occasions in Nederland minder snel afschrijven en de marktwaarde daardoor vaak hoger ligt dan de waarde die de belastingdienst hanteert, kan het voordelig uitpakken om een occasion te importeren.

Luxe jonge occasions uit het buitenland

Een tweede reden om een occasion te importeren, is het beperkte aanbod in Nederland. Meer dan de helft van de nieuwe auto’s die in Nederland op kenteken worden gezet, is leaseauto. Deze auto’s worden tegenwoordig vaak aangeschaft op basis van de bijtelling die van toepassing is op de auto. Daarnaast zijn het vaak diesels, omdat zakelijke rijders relatief veel kilometers maken. Particulieren die op zoek zijn naar een tweedehands auto hebben echter niets met bijtellingsregels te maken en zijn vaak op zoek naar een occasion op benzine. Dit zorgt voor een verschil in vraag en aanbod op de markt voor occasions. De oplossing kan het importeren van een occasion uit bijvoorbeeld Duitsland zijn. Hier is het aanbod enorm in vergelijking met Nederland. Daarnaast zijn de auto’s bij onze oosterburen vaak luxer uitgerust en voorzien van de nieuwste opties.

De import van uw occasion volledig verzorgd door Autocentrum Douwe de Beer

Autocentrum Douwe de Beer kan het gehele importtraject voor u verzorgen. Wij kunnen op basis van uw voorkeuren op zoek gaan naar een occasion in het buitenland, maar kunnen ook de import van een door uzelf gevonden occasion afhandelen. Daarbij zullen wij u altijd eerlijk adviseren over de te maken kosten, ook wanneer wij denken dat het voordeliger is om een vergelijkbare occasion in Nederland aan te schaffen. Wanneer tot import van een occasion wordt overgegaan, dan verzorgen wij de controle en aanschaf van het voertuig voor u, evenals het transport naar Nederland en het benodigde papierwerk. Zo verzekeren wij u van een top occasion op Nederlands kenteken, waar u jaren plezier aan zult beleven. Bijkomende voordeel is dat u uw huidige auto gewoon kunt inruilen wanneer wij een occasion voor u importeren.