Auto leasen vs. auto kopen

Auto leasen vs. auto kopen | Douwe De Beer Occasions

Bij de aanschaf van een nieuwe auto komt u voor een aantal keuzes te staan. Welke prijsklasse heeft bijvoorbeeld uw voorkeur en bent u op zoek naar een nieuwe auto of een occasion? Heeft u de juiste auto eenmaal gevonden, dan komt u vervolgens voor de keus te staan om deze auto te kopen of te leasen. Wat voor u de beste keuze is, is een vraag waar geen eenduidig antwoord op te geven is.

Dit is namelijk afhankelijk van het verwachte gebruik van de auto, de stabiliteit van uw inkomen en uw specifieke wensen wat de auto betreft. In dit artikel zetten wij uiteen wat de voordelen zijn van een (jonge) occasion, wanneer een financial lease overeenkomst voordelig is en wanneer het beter is om tot de koop van een auto over te gaan.

Nieuwe auto of tweedehands?

Uit onderzoek van het NIBUD blijkt dat de aanschaf van een jonge tweedehands auto relatief voordelig is, ten opzichte van het kopen van een nieuwe auto. Voor Autocentrum Douwe de Beer is dit geen verrassend nieuws. De aanschaf van een nieuwe auto gaat namelijk in de eerste jaren gepaard met hoge afschrijvingskosten. Dit betekent dat een nieuwe auto een jaar na aanschaf tot zo’n 25% minder waard kan zijn. Wanneer een jonge occasion goed is onderhouden, waardoor hoge kosten voor reparatie en onderhoud uitgesloten kunnen worden, is deze daarom een voordelig alternatief voor een nieuwe auto.

Financial lease occasion

Wanneer u overtuigd bent van de voordelen van een jonge occasion, staat u nog voor de keus om deze te kopen of te leasen. Bij financial lease van een occasion bent u economisch eigenaar vanaf de betaling van de eerste termijn. De financiering verloopt daarnaast in vaste termijnen, waardoor u exact weet waar u aan toe bent. Tevens kunt u zelf bepalen of u een aanbetaling doet en hoeveel deze bedraagt. Uw maandbedrag zal in dat geval lager uitvallen. Tot slot blijven uw liquide middelen beschikbaar bij het leasen van een occasion, in tegenstelling tot bij een koopovereenkomst.

Occasion kopen

De andere optie, het kopen van een occasion, vergt een grote som geld in één keer. U betaalt echter geen rente én de administratie is gemakkelijker. U kunt eenvoudig berekenen welke optie voordeliger is, door het rentebedrag te vergelijken met de opbrengst van een alternatieve keuze. Een voorbeeld hiervan is de rente op uw spaarrekening. Als u meer rente op de spaarrekening ontvangt dan u moet betalen bij het leasen van een occasion, is het voordeliger om een financial lease contract af te sluiten.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen met betrekking tot het kopen of leasen van een occasion? Dan zijn onze verkoopadviseurs u graag van dienst! U kunt ons bereiken op telefoonnummer 0321 – 320 202 of u kunt contact opnemen via onze website.