Consument koopt liever occasion

Consument koopt liever occasion | Douwe De Beer Dronten

Uit de nieuwste BOVAG Branche Barometer blijkt dat de Nederlandse merkdealers in 2014 slechter hebben gepresteerd dan in het voorgaande jaar. Het gemiddelde rendement van deze bedrijven liep in een jaar tijd terug van 0,34% naar 0,01%. Vooral de middelgrote en kleine autodealers hadden het zwaar, terwijl de grote organisaties als Broekhuis en Stern een gemiddeld rendement van 0,28% konden noteren.

Door de financiële crisis en de hoge kwaliteit van gebruikte auto’s, kiezen consumenten steeds minder vaak voor een nieuwe auto. In plaats daarvan zijn voordelige jonge occasions in trek. Volgens BOVAG steeg de omzet uit de verkopen van tweedehands auto’s in 2014 met ruim 1,5%.

Dealerbedrijven in zwaar weer

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom de Nederlandse merkdealers het zwaar hebben. Zo is er nog altijd een relatief hoge werkloosheid onder 50-plussers, de groep die traditioneel gezien tweederde van de verkopen van nieuwe auto’s voor zijn rekening neemt. Daarnaast weten merkdealers de consument steeds minder goed aan zich te binden. Zo ondervinden zij bijvoorbeeld concurrentie van nieuwe partijen als ikwilvanmijnautoaf.nl en wijkopenautos.nl waar consumenten makkelijk hun oude auto kunnen inruilen, waardoor de consument ook voor inruil van de ouder auto steeds minder vaak bij de merkdealer aanklopt.

Onafhankelijke autobedrijven presteren beter

Onafhankelijke autobedrijven die inzetten op de verkoop van tweedehands auto’s presteerden in 2014 juist beter dan in het voorgaande jaar. Waar in 2010 nog 56% van de occasions werd verkocht door dergelijke bedrijven, is dit aandeel in de eerste maanden van 2015 gestegen tot 60%. In deze maanden steeg de verkoop van occasions met bijna 6%. Dit komt volgens BOVAG omdat consumenten steeds minder vaak auto’s van elkaar kopen en in plaats daarvan een tweedehands auto bij een autobedrijf uitzoeken. Redenen hiervoor zijn dat de consument steeds meer waarde hecht aan garantie en services bij aankoop van een occasion. Denk hierbij aan het inruilen van de oude auto en de mogelijkheid tot financiering en autolease.

Jonge top occasions van Autocentrum Douwe de Beer

Autocentrum Douwe de Beer is dé specialist in jonge occasions van de merken Audi, BMW, Mercedes en Volkswagen. Bij ons vindt u top occasions met weinig kilometers op de teller en vele opties. Dankzij ons uitgebreide netwerk kunnen wij u op ieder moment een veelzijdig aanbod kwalitatieve occasions bieden. Kunt u toch niet vinden wat u zoekt? Dien dan een importverzoek in, onze specialisten gaan hierna in binnen- en buitenland voor u op zoek naar uw droomauto. Wij verwelkomen u graag in onze showroom in Dronten!