De autokoper in kaart gebracht

De autokoper in kaart gebracht | Douwe de Beer occasions

Steeds minder particulieren kopen een nieuwe auto. Waar er in 2010 bijna 260 duizend nieuwe personenauto’s werden verkocht aan particulieren, waren dat er in 2015 niet eens 150 duizend. Echter omvat het nationale wagenpark inmiddels wel 8,2 miljoen personenauto’s en blijven de occasionverkopen vrij stabiel.

Deze ontwikkeling was voor VWE (Voertuiginformatie en -documentatie) aanleiding voor een onderzoek naar de particuliere autokopers in Nederland. Het onderzoek werd in juli dit jaar gehouden onder drie verschillende groepen, namelijk particuliere kopers van nieuwe auto’s, van jonge occasions (tot vijf jaar) en van oudere occasions (vijf jaar of ouder).

Meest geliefde modellen

De hatchback is onder alle drie de groepen het meest populaire model, maar particulieren die een nieuwe auto kochten vormen hierin wel de meerderheid. Zo’n 62% van deze groep koos voor een hatchback, meestal in het A- of B-segment. Ook SUV’s zijn populair onder deze groep. De traditionele sedan of stationwagen is vooral in trek onder kopers van oudere occasions (24%). Zij kiezen vaak voor een van deze modellen in het C- of D-segment. Kopers van jonge occasions kiezen naar verhouding ook vaak voor een station.

Ex-lease auto kopen

Autokopers van jonge occasions kopen steeds vaker een auto die net uit de lease afkomstig is (22%). Gemiddeld genomen is zo’n ex-lease auto vier jaar oud. Daarnaast is 16% procent van de jonge occasions geïmporteerd uit het buitenland. Een reden waarom kopers van jonge occasions steeds vaker voor een geïmporteerde auto kiezen, is omdat het aanbod Nederlandse ex-lease auto’s niet aansluit bij hun wensen.

Vervolgaankopen

Over het algemeen bezitten particulieren hun auto 3,7 jaar voordat zij een volgende auto kopen. Kopers van nieuwe auto’s bezitten hun auto het langst, gemiddeld 5,6 jaar. Kopers van jonge occasions rijden gemiddeld 4,2 jaar in hun auto. Particulieren die een oudere occasion kopen hebben hun auto gemiddeld het kortst in bezit. Gemiddeld rijden zij 3,1 jaar in hun auto voordat zij een andere auto kopen.

Auto kopen bij Autocentrum Douwe de Beer

Bij Autocentrum Douwe de Beer hebben wij een uitgebreid aanbod jonge occasion van de automerken BMW, Audi, Mercedes en Volkswagen. Wanneer de auto die u zoekt er niet tussenzit is het tevens mogelijk om een auto door ons te laten importeren. Heeft u vragen over een van onze occasions? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom.