Diefstal van auto onderdelen toegenomen

Diefstal van auto onderdelen toegenomen | Douwe de Beer

In Nederland hebben dieven het steeds vaker voorzien op de onderdelen van auto’s. Brancheorganisatie BOVAG en de stichting Verzekeraars Bestrijden Voertuigcriminaliteit schatten in dat de diefstal van auto onderdelen inmiddels jaarlijks voor 400 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Daarom luiden zij de noodklok.

Volgens BOVAG gaat het hierbij om rondtrekkende bendes die de onderdelen vervolgens binnen een aantal dagen verkopen in Oost-Europa. De dieven lijken geen voorkeur te hebben voor een bepaald soort onderdelen of bepaalde automerken en slaan toe in het hele land. De ene keer strippen zij bijvoorbeeld Mercedessen in Noord-Nederland en de volgende keer Volkswagens in het Zuiden.

Zowel particulieren als autobedrijven doelwit

Diefstal van auto onderdelen komt voor bij zowel autobedrijven als particulieren. Volgens BOVAG worden soms op één nacht, bij één bepaald bedrijf, auto onderdelen van tientallen auto’s gestolen. Wanneer autobedrijven hier vervolgens maatregelen tegen nemen, verleggen de dieven hun werkgebied weer naar woonwijken. Inmiddels wordt er een vermiste-onderdelenregister bijgehouden, waarmee auto onderdelen die aangetroffen worden bij betrapte dieven, hun weg terug kunnen vinden naar de rechtmatige eigenaar.

Wat vergoed de autoverzekering?

Een goede autoverzekering is essentieel, mocht u onverhoopt het slachtoffer worden van deze vorm van criminaliteit. Een WA-verzekering vergoed bijvoorbeeld geen schade aan het eigen voertuig, zelfs niet in het geval van diefstal. Bij een beperkt casco of all risk autoverzekering wordt deze schade wel gedekt. Bij diefstal van accessoires, zoals een navigatiesysteem, is het bepalend of het om accessoires gaat die ingebouwd zijn of niet. Een los navigatiesysteem wordt vaak niet vergoed, maar een ingebouwd entertainmentsysteem weer wel.

Veilige occasions van Autocentrum Douwe de Beer

Bij Autocentrum Douwe de Beer specialiseren wij ons in jonge, Duitse occasions, die zijn voorzien van de laatste technologieën. Veel van onze duurdere occasions zijn bijvoorbeeld al voorzien van een klasse 3 alarm, iets wat bij veel verzekeraars vereist is vanaf een bepaalde waarde. Daarnaast bieden wij onze klanten de mogelijkheid om via ons een autoverzekering af te sluiten met gunstige voorwaarden. Mocht u tot slot toch onverhoopt het slachtoffer worden van de diefstal van auto onderdelen, dan zorgen onze monteurs ervoor dat u zo snel mogelijk weer de weg op kunt.