Einde dieselauto nog niet nabij

Einde dieselauto nog niet nabij | Douwe de Beer Occasions

Er is de laatste tijd veel onduidelijkheid gecreëerd als het om verbrandingsmotoren en specifiek dieselmotoren gaat. Zo is er in de media veel aandacht geweest voor de wat oudere auto’s met vervuilende dieselmotoren. Gemeenten in binnen- en buitenland reageren hierop door vervuilende oudere auto’s uit hun stadscentra te weren met behulp van milieuzones. Autobezitters vragen zich met name af of het wel verstandig is om voor een diesel te kiezen wanneer zij op zoek zijn naar een nieuwe auto. Er wordt bijvoorbeeld gevreesd dat de betreffende auto sneller afgeschreven zal zijn en dat zij met de auto milieuzones zullen moeten mijden. In dit artikel praten wij u daarom bij over de moderne dieselauto en waarom deze de komende 10 jaar nog niet uit het straatbeeld zal verdwijnen.

Moderne diesels schoner dan ooit

Dankzij het sjoemelschandaal waarbij de uitstootwaarden van motoren stelselmatig lager ingeschat werden dan dat de uitstoot bij normaal gebruik van dergelijke auto’s was, heeft de diesel een imagoprobleem gekregen. Sindsdien heeft de technologie echter niet stilgestaan, wat ervoor heeft gezorgd dat de werkelijke uitstoot van moderne dieselmotoren vandaag de dag enorm verlaagd is en deze schoner zijn dan ooit.

Dieselauto’s die een EURO6 goedkeuring hebben stoten ten opzichte van benzinemotoren een stuk minder van het voor de gezondheid schadelijke gas stikstofoxide (NOx) uit. Daarnaast stoten deze moderne diesels tegenwoordig beperkt fijnstof uit, wat toe te schrijven is aan de toepassing van moderne roetfilters. Het aandeel fijnstof in de uitlaatgassen ligt zelfs een flink stuk lager dan de hoeveelheid fijnstof die standaard in de buitenlucht aanwezig is. Niets voor niets zetten verschillende automerken -naast elektrisch rijden- nog steeds volop in op hybride varianten waarbij elektromotoren worden gecombineerd met verbrandingsmotoren en het door ontwikkelen van schone (diesel)motoren.

We kunnen hieruit concluderen dat moderne dieselauto’s, op het gebied van de uitstoot van stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid, niet vervuilender zijn dan vergelijkbare auto’s met een benzinemotor. Het is mede daarom dan ook onwaarschijnlijk dat deze schone diesels in de nabije toekomst met behulp van milieuzones uit stadscentra geweerd zullen worden.

Aanschaf dieselauto nog steeds interessant

Bij de aanschaf van een andere auto is het belangrijk om een goede en reële afweging te maken. De belangrijkste vraag is welke brandstofsoort past bij mij en bij mijn situatie. Wij raden u altijd aan om dit te doen op basis van een realistische financiële berekening. Bij de aanschaf van jong gebruikte occasions is naast de EURO6 emissie, de hoogte van de investering, het aantal kilometers dat u jaarlijks rijdt, de plek waar u woont (stedelijk of landelijk), de lengte van de afstanden belangrijke factoren die de keuze voor diesel, benzine, hybride of elektrisch bepalen. Onze ervaring is dat in het jong gebruikte en hogere segment een volledig elektrische auto lang niet in alle gevallen voordeliger of praktisch is.

Zuinige schone diesels bij Autocentrum Douwe de Beer

Bekijkt u ons aanbod met jonge occasions, dan zult u zien dat wij regelmatig schone dieselauto’s van Audi, BMW, Mercedes-Benz en Volkswagen op voorraad hebben. Dit zijn vaak auto’s van nog maar enkele jaren oud, die voldoen aan de meest recente standaarden op het gebied van emissie tegen een zeer scherpe prijs. Neem bijvoorbeeld de Mercedes-Benz E 220d uit 2018 met de nieuw ontwikkelde 654920 motor. Naast geweldige prestaties is deze auto in de praktijk ook auto zeer zuinig. Twijfelt u over het soort auto dat het best bij uw persoonlijke situatie past? Dan gaan onze verkoopadviseurs graag met u in gesprek. Op basis van uw wensen en mogelijkheden kijken we namelijk graag samen met u of er een passende nieuwe auto voor u aanwezig is binnen ons huidige aanbod.