Milieuvriendelijk interieur is nieuwste autotrend

Milieuvriendelijk interieur is nieuwste autotrend

Het is inmiddels duidelijk dat de focus van autofabrikanten, mede dankzij wet- en regelgeving, steeds meer aan het verschuiven is naar milieuvriendelijke vormen van transportatie. Zo zijn de verbrandingsmotoren in de afgelopen jaren steeds kleiner en zuiniger geworden en wordt er in hoog tempo gewerkt aan alternatieven zoals elektrische en hybride aandrijvingen.

Daarnaast proberen verschillende fabrikanten zich nu ook te onderscheiden door hun auto’s steeds milieuvriendelijker te produceren. Dit zien we bijvoorbeeld terug in de interieurs van concept cars en nieuwe auto’s, waarbij bijvoorbeeld alternatieven voor leder en andere dierlijke materialen worden gebruikt. Hieronder bespreken we enkele voorbeelden van onze topmerken Audi, BMW en Mercedes-Benz.

Audi e-tron GT met vegan interieur

De Audi e-tron GT is de luxe en volledig elektrische coupé uit de Audi e-tron serie. Deze ‘sportauto’ wordt in 2021 verwacht en om het groene karakter van de krachtpatser te benadrukken, heeft Audi bij deze auto gekozen voor een volledig vegan interieur. Dit betekent dat er geen leder wordt gebruikt, maar vooral veel gerecycled textiel, microvezel, kunstleer en zelfs gerecyclede visnetten. Speciaal voor de e-tron serie heeft Audi een groot aantal alternatieve materialen onderzocht die gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld de stoelen en de afwerking van het interieur, zonder dat dit afbreuk doet aan het comfort en het luxe karakter van de auto’s.

BMW i3 voor 95% recyclebaar

Ook BMW denkt inmiddels goed na over het milieuaspect bij de productie van haar nieuwe auto’s. Zo is bij het ontwerpen van het interieur van de volledig elektrische BMW i3 gekozen om plantaardige vezels van Java-jute in te zetten, zijn de lederen interieurdelen plantaardig gelooid en is er voor eucalyptus hout als houtafwerking gekozen. Deze laatste is een houtsoort die snel groeit en die verwerkt kan worden zonder chemicaliën, waardoor de impact op het milieu verkleind wordt. Het belangrijkste aspect, is echter dat de gehele auto voor 95% uit herbruikbare materialen bestaat. Dit betekent dat bijna alle materialen van de auto aan het einde van de levensduur gebruikt kunnen worden om nieuwe producten mee te maken.

Mercedes MB-Tex/Artico

Tot slot heeft Mercedes-Benz een lange historie met het gebruik van kunstleder binnen het interieur van haar auto’s. Deze kunstlederen bekleding is gemaakt van vinyl en werd vroeger MB-Tex en tegenwoordig Artico genoemd. Vandaag de dag lijkt Artico kunstleer zeer sterk op echt leer en bovendien is het materiaal gemakkelijker schoon te houden en te onderhouden dan zijn natuurlijke tegenhanger. Er wordt daarom bijvoorbeeld vaak voor Artico gekozen als het om de aanschaf van een nieuwe taxi gaat. Doordat er voor de productie van dit kunstleder geen dierlijke materialen worden gebruikt, is het ook nog eens een milieubewuste optie.

Jonge occasions van Autocentrum Douwe de Beer

Als specialist in jonge occasions hebben wij ons toegelegd op de grote Duitse premiummerken Audi, BMW, Mercedes en Volkswagen. Onze voorraad bestaat daardoor voor een groot gedeelte uit luxe auto’s van slechts enkele jaren oud, die vaak zijn voorzien van de nieuwste snufjes op het gebied van autotechniek. Denk hierbij niet alleen aan systemen voor autonoom rijden, maar ook aan zuinige en milieuvriendelijke aandrijvingsvormen en het gebruik van innovatieve milieuvriendelijke materialen voor het interieur van de auto’s. Bekijk ons huidige aanbod gemakkelijk op onze website of kom eens langs bij ons in de showroom.