Nationaal Occasion Onderzoek 2014

Nationaal Occasion Onderzoek 2014 | Douwe de Beer Occasions

In samenwerking met VWE voertuiginformatie heeft het vakblad Automobiel Management het Nationaal Occasion Onderzoek 2014 uitgevoerd. Dit onderzoek is bedoeld om een zo volledig mogelijk beeld te schetsen van de Nederlandse occasionmarkt. De cijfers in het onderzoek hebben betrekking op het jaar 2013 en worden vergeleken met cijfers uit 2012.

In het onderzoek worden een aantal relevante cijfers vergeleken, onder andere de totale verkoop van occasions, het aantal geïmporteerde occasions en hoe lang occasions gemiddeld te koop staan. Als uw specialist in jonge Duitse occasions van topkwaliteit zullen wij in dit artikel de belangrijkste conclusies van het onderzoek uiteenzetten.

Aantal verkochte occasions herstelt sinds eind 2013

Hoewel de totale occasionverkopen in 2013 met 2,7 procent daalden in vergelijking met 2012, is in het laatste kwartaal van 2013 het herstel definitief ingezet. In dit kwartaal lagen de verkopen 2,4 procent boven die van het voorgaande kwartaal en 1,9 procent boven de verkopen in hetzelfde kwartaal in 2012. Deze trend zet zich door in de eerste maanden van 2014 en de verwachting is daarmee dat het aantal verkochte occasions over geheel 2014 een stijging zal laten zien. Van de premium merken Audi, BMW en Mercedes werden er in 2013 al meer tweedehands auto’s verkocht.

Occasion import sterk gestegen

Daarnaast is over geheel 2013 de import van occasions met 26 procent gestegen ten opzichte van 2012. Volgens de onderzoekers komt dit omdat er in Nederland een groeiende behoefte is aan occasions en omdat het aanbod van tweedehands auto’s niet aan deze behoefte kan voldoen. Vooral jonge gebruikte auto’s zijn in trek, zo steeg de import van occasions van twee jaar oud met 85 procent. Waar Mercedes occasions in 2012 het meest geïmporteerd werden, is de eerste plek in 2013 voor de Volkswagen occasions. Mercedes staat op twee en BMW occasions nemen net als in 2012 de derde plaats in.

Statijden occasions op laagste niveau ooit

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat de statijden van occasions in 2013 met ruim 3 procent gedaald zijn. Dit houdt in dat een tweedehands auto in 2013 gemiddeld slechts 78,6 dagen te koop stond. Hierbij is de statijd van jonge occasions relatief gezien het korst. Van de merken die Autocentrum Douwe de Beer voert hadden Audi en Volkswagen occasions de kortste statijden.

Occasions van topkwaliteit

Autocentrum Douwe de Beer in Dronten is al jaren hét adres voor jonge Duitse occasions. In onze showroom vindt u uitsluitend tweedehands auto’s waarvan de onderhoudsgeschiedenis bekend is en waarvan de kwaliteit dus gewaarborgd is. Daarnaast doet onze autogarage niet onder voor de garage van de merkdealer. Ook voor auto onderhoud bent u daarom bij ons aan het juiste adres. Wij verwelkomen u graag persoonlijk in onze showroom of werkplaats!