Occasion kopen? Nieuwe kentekencard!

Occasion kopen? Nieuwe kentekencard | Autocentrum Douwe de Beer

Als u nu een occasion koopt of leaset krijgt u geen kentekenbewijs meer, maar ontvangt u de nieuwe kentekencard. De kentekencard vervangt per 1 januari 2014 het papieren kentekenbewijs.

Uw autopapieren die u overal mee naar toe moest nemen, zijn vanaf nu dus verleden tijd. In plaats daarvan dient u voortaan uw kentekencard op zak te hebben. De kentekencard, met bijbehorende tenaamstellingscodes, heeft het formaat van een creditcard en is dus erg handzaam en bovendien veiliger dan de papieren versie. Vanwege de chip op het pasje is de kentekencard minder fraudegevoelig. Men verwacht dat in 2019 alle papieren kentekenbewijzen zijn vervangen.

Welke gegevens staan er op nieuwe kentekencard?

Op de kentekencard staan nu zowel de gegevens over het voertuig als die van de eigenaar op één document. Bij de papieren versie was nog sprake van twee losse documenten. Deze bestond namelijk uit het Voertuigbewijs (deel 1A) en het Tenaamstellingsbewijs (deel 1B). Omdat de nieuwe kentekencard een stuk kleiner is, bevat het pasje wel een stuk minder gegevens. De gegevens die niet meer op de kentekencard staan, zijn terug te vinden op de website van de RDW. Op de chip staan overigens dezelfde gegevens als die zichtbaar op het pasje zijn aangebracht. Omdat de chip geen onzichtbare gegevens bevat, is het kraken van de chip dus zinloos.

Wanneer krijg ik de kentekencard?

Wanneer u nu een (tweedehands) auto koopt of er voor kiest een auto te leasen, dan ontvangt u direct de nieuwe kentekencard. Het oude kentekenbewijs blijft overigens wel gewoon geldig tot het moment dat u uw auto verkoopt. Wanneer u op korte termijn nog niet van plan bent om een nieuwe auto of occasion te kopen, maar wel graag uw huidige autopapieren inwisselt tegen de kentekencard, dan kost u dat €31,50. De Rijksdienst voor Wegverkeer is recentelijk gestart met een campagne om de nieuwe kentekencard te promoten. Dit, aangezien verwacht wordt dat bestuurders het handzame pasje minder snel zullen vergeten dan de oude autopapieren.

Meer weten over de kentekencard?

Voor meer informatie over de nieuwe kentekencard kunt u te allen tijde terecht bij Autocentrum Douwe de Beer te Dronten. In de onderstaande video geven we alvast wat meer uitleg over de nieuwe kentekencard.