Ov-reiziger betaalt meer dan automobilist

Ov-reiziger betaalt meer dan automobilist | Douwe de Beer Occasions

In de afgelopen tien jaar zijn de kosten voor het openbaar vervoer sterker gestegen dan de kosten die gepaard gaan met autogebruik. Uit onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat in vergelijking met 2009 een ov-reiziger bijna 30% meer is gaan betalen voor een ritje, terwijl een automobilist gemiddeld 25% meer kwijt is in vergelijking met dezelfde periode.

Hoge ov-kosten

Naast dat de ov-kosten sterk zijn gestegen, zijn de kosten voor het openbaar vervoer in Nederland ook nog eens het hoogst van de hele EU. Wanneer de kosten voor het openbaar vervoer in Nederland vervolgens uitsplitst worden op basis van spoorvervoer en wegvervoer, dan valt het volgende op: reizen over het spoor is in de afgelopen 10 jaar een kwart duurder geworden, maar in diezelfde periode zijn de kosten voor reizen over de weg zelfs met bijna 40% gestegen. Dit laatste is dan ook de voornaamste veroorzaker van de grote prijsstijging, maar daarnaast zorgt ook het verhogen van het btw-tarief van 6% naar 9% voor het duurder worden van het ov.

Autokosten

Is het dan goedkoper om in de auto te stappen? Volgens het CBS wordt er nog steeds tien keer zoveel geld besteed aan autokosten dan aan het openbaar vervoer. Deze kosten zijn we dan voornamelijk kwijt aan brandstof, parkeerkosten en verzekeringspremies. Op dit moment is het dus niet duidelijk wat goedkoper is, want ook het onderzoek van het CBS geeft hier geen antwoord op. Er zijn te veel factoren om rekening mee te houden, zoals de afstand, reisfrequentie en fluctuerende brandstofprijzen.

Voordelig reizen

Welk vervoersmiddel het goedkoopste is, moet dus per moment bekeken worden. Door de laatste prijsstijging in het openbaar vervoer is het nu zelfs vaak aantrekkelijker om met de auto te gaan. Wilt u nog voordeliger met de auto reizen? Dan kan dat! Namelijk door voor een betrouwbare occasion van enkele jaren oud te kiezen. De verkoop van occasions is in de afgelopen jaren sterk gestegen en dat is niet voor niets. Occasions van enkele jaren oud bieden vaak al het comfort van een vergelijkbare nieuwe auto, maar dan voor een fractie van de prijs. Dit scheelt vervolgens weer aanzienlijk in de kosten per kilometer.

Occasions bij Douwe De Beer

Bent u op zoek naar een luxe, betrouwbare occasion? Dan hebben we bij Autocentrum Douwe de Beer een ruim aanbod voor u op voorraad. Wij hebben ons gespecialiseerd in de merken Mercedes-Benz, Audi, BMW en Volkswagen. Wilt u op de hoogte blijven wanneer er een nieuwe occasion binnenkomt? Stel dan eenvoudig een occasion alert in en ontvang direct bericht wanneer er een nieuwe occasion is die aan uw zoekopdracht voldoet. Liever ons aanbod van dichtbij bekijken? Kom dan gerust langs in onze showroom in Dronten en laat u adviseren door een van onze ervaren verkoopadviseurs.