Regelgeving rondom winterbanden in Duitsland aangescherpt

De veiligheidsregels voor het gebruik van winterbanden in Duitsland zijn per 1 januari 2018 aangescherpt. Naast het M+S keurmerk moeten winterbanden (en vierseizoenenbanden) die na 1 januari 2018 zijn geproduceerd namelijk óók zijn voorzien van een alpine-symbool in de vorm van een sneeuwvlok.

Gaat u komend seizoen op wintersport en moet u nog winterbanden aanschaffen? Dan is het uiteraard goed om op de hoogte te zijn van de nieuwe regelgeving. Het blijkt namelijk dat 86 procent van de Nederlanders onbekend is met de veiligheidsregels rondom winterbanden. Wanneer u niet aan deze regels voldoet, dan riskeert u een boete!

 

Nieuwe regelgeving

Wanneer u uw winterbanden heeft gekocht vóór 1 januari 2018, dan is er nog niet direct iets aan de hand. Met deze banden kunt u namelijk nog een aantal jaren rijden. Om mensen niet direct met hoge kosten op te zadelen, geldt er een overgangsperiode tot september 2024.

Nieuwe winterbanden moeten wel direct aan de nieuwe regels voldoen. Alléén het M+S keurmerk volstaat nu niet meer, voortaan is ook het alpine-symbool verplicht. Wanneer een winterband is voorzien van het sneeuwvlokjessymbool betekent dit dat deze voldoet aan bepaalde minimale eisen als het gaat om grip bij winterse omstandigheden.

Afwijkende regels in Europa

In Europa gelden afwijkende regels als het gaat om winterbanden. In sommige landen geldt namelijk de regel dat winterbanden een profieldiepte van minimaal 4 millimeter moeten hebben. In Duitsland wordt deze regel ook overwogen, maar is de betreffende minimale profieldiepte nog niet verplicht. Wel worden Nederlandse wintersporters geadviseerd om te rijden met winter- of vierseizoenenbanden met minimaal 4 millimeter profiel én met het alpine-symbool, zodat tijdens de reis overal aan de verplichtingen kan worden voldaan.

Juiste winterbanden aanschaffen

Rijdt u op nieuwe winterbanden die niet voldoen aan de nieuwe veiligheidsregels, dan kan dit u in Duitsland een boete van 60 tot 80 euro opleveren. Maar wanneer u bij een ongeluk betrokken raakt, kan het voor nog veel grotere problemen zorgen. Let er bij de aanschaf van nieuwe winterbanden dus op dat ze zijn voorzien van het M+S keurmerk en het alpine-symbool!

Winterbanden laten monteren bij Autocentrum Douwe de Beer

Wilt u uw nieuwe winterbanden laten monteren? Dan is dat uiteraard mogelijk bij Autocentrum Douwe de Beer. In onze eigen werkplaats kunnen onze ervaren monteurs dit met zorg voor u en uw auto regelen. Maak direct online een afspraak of bel ons op het telefoonnummer 0321 – 320 202.