Schone dieselmotor op komst door technologische doorbraak

Schone dieselmotor op komst door technologische doorbraak

Bosch, gespecialiseerd in de ontwikkeling van onderdelen voor verbrandingsmotoren, heeft een technische doorbraak gerealiseerd die de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) ver onder de Euro 6 norm kan houden. Dankzij deze ontwikkeling worden dieselmotoren zowel op het gebied van NOx uitstoot als op het gebied van de uitstoot van CO2 een stuk schoner, maar blijven ze desondanks betaalbaar. Een positieve ontwikkeling die ervoor gaat zorgen dat dieselmotoren ook in de toekomst bestaansrecht zullen hebben.

Nieuwe Euro 6d norm in 2020

Stikstofoxiden, de gezamenlijke naam voor de stoffen NO en NO2, komen vrij bij de verbranding van diesel (en andere brandstoffen) in een motor. Deze slechte stoffen veroorzaken onder andere smog en zure regen, tasten de ozonlaag aan en versterken het broeikaseffect. In 2020 zal een nieuwe Euro 6d norm ingaan aangaande deze en andere schadelijke stoffen die vrijkomen bij dieselmotoren. Op dit moment is het nog geoorloofd dat een motor de Euro 6 norm voor NOx met 110% overschrijdt, wat neerkomt op een maximum van 168 milligram NOx per kilometer. In 2020 daalt dit maximum naar slechts 120 milligram per kilometer, wat een overschrijding van 50% inhoudt.

Dankzij de nieuwe technologische ontwikkeling van Bosch zal een dieselmotor maar liefst 10 keer minder NOx uitstoten dan de norm die in 2020 gehandhaafd zal worden. Bosch heeft de technologie recentelijk getest op een Volswagen Golf met dieselmotor, met als resultaat een gemiddelde uitstoot van 13 milligram NOx per kilometer. Bovendien was de CO2-uitstoot 20% lager dan die van een benzinemotor.

Technologische doorbraak Bosch voor dieselmotoren

Door bestaande technieken te verfijnen en op technologisch gebied grenzen te verleggen, is Bosch tot deze ontwikkeling gekomen. Zo zal de uitstoot van dieselmotoren worden verminderd door een combinatie van een nieuw ontwikkeld lucht/turbosysteem, uitlaatgasrecirculatie (EGR), geavanceerde brandstofinjectie, intelligent warmtebeheer en een vernieuwd motormanagementsysteem.

Met de technologische ontwikkeling hoopt Bosch toe te gaan werken naar een uitstootvrije diesel, die desondanks betaalbaar blijft. Doordat deze dieseltechnologie gebaseerd is op onderdelen die al op de markt verkrijgbaar zijn, kan het systeem nu al geproduceerd worden en op korte termijn aan de bouwers van dieselmotoren geleverd worden.

Diesel occasions bij Douwe de Beer

Wanneer u veel kilometers rijdt is het aan te raden om een auto te kiezen met een moderne en schone dieselmotor. Bij Autocentrum Douwe de Beer heeft u de keuze uit jonge occasions van de Duitse merken Audi, BMW, Mercedes en Volkswagen met diesel-, benzine- of hybride motoren. Op basis van uw specifieke behoefte adviseren onze verkoopadviseurs u graag bij uw keuze. Neem hiervoor vrijblijvend contact op via onze website of breng een bezoek aan onze showroom in Dronten.