Verkoop occasions beter dan nieuwe auto’s

Verkoop occasions beter dan nieuwe auto's | Autobedrijf Douwe De Beer

In bijna 20 jaar tijd is de verkoop van nieuwe auto’s nog niet eerder zo laag geweest. De verkoop van occasions loopt daarentegen, als gevolg van de dalende koopkracht van de gemiddelde Nederlander, erg goed. Mensen kiezen liever voor een goedkopere ex-lease occasion, omdat deze niet zo oud zijn en vaak heel goed onderhouden.

Brancheorganisatie ACEA maakte bekend dat de verkoop van nieuwe auto’s in Europa in maart met 10,2 procent is gedaald tot 1,35 miljoen stuks. Het is de 18e maand op rij dat de verkopen zijn gedaald. In het eerste kwartaal van dit jaar werden slechts 3 miljoen nieuwe auto’s verkocht. Dit is 9,8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar en het laagste aantal ooit.

In Duitsland is de autoverkoop in maart 2013 afgenomen met maar liefst 17 procent in vergelijking tot een jaar eerder. De hoogtijdagen in Duitsland zijn dus ook duidelijk voorbij. Mensen kopen volgens onderzoekers geen nieuwe auto’s meer, omdat ze veel onzekerder zijn geworden over het toekomstige economische klimaat. Het vertrouwen heeft daarbij nog eens een extra deuk opgelopen door de problemen op Cyprus. Daar kelderde de autoverkoop vorige maand met 59 procent. Nederland zag de verkoop van nieuwe auto’s in maart met ruim 31 procent in elkaar zakken. In Frankrijk en Spanje krompen de markten ongeveer 15 procent. Alleen in het Verenigd Koninkrijk werden in maart meer auto’s verkocht. Daar liet men een stijging van bijna 6 procent optekenen.

Luxe Duitse auto’s wel in trek

De autobranche wordt al tijden geplaagd door het aanhoudende lage consumentenvertrouwen en de dalende koopkracht. Vooral massafabrikanten ondervonden hier veel last van. Zij zagen de verkopen in het eerste kwartaal tot wel 20 procent afnemen. Opvallend is dat de meeste Duitse luxe automerken het relatief goed deden in Europa. Mercedes en BMW verkochten zelfs iets meer van hun auto’s. Audi, onderdeel van de VW-groep, ging het overigens iets minder goed af.

Tot slot is gebleken dat ook het leasen van nieuwe auto’s steeds minder vaak voorkomt. Men koopt of leased liever een tweedehands auto, omdat er niet (meer) genoeg geld wordt verdiend voor een nieuwe auto. Tweedehands auto’s, vooral jonge occasions, zijn dan een uitstekend alternatief.

Naast het direct aanschaffen van een nieuwe auto of occasion, is het importeren van een Duitse auto in populariteit aan het toenemen. Wilt u een auto importeren? Dan is het van belang u te laten informeren door een specialist op het gebied van de auto import. Kijk eens op onze import pagina of neem contact op met autobedrijf Douwe de Beer voor meer informatie.