Verkopen september: meer occasions, minder nieuwe auto’s

Verkopen september: meer occasions, minder nieuwe auto's | Douwe de Beer

Al vijf maanden op rij worden er meer dan 100.000 occasions verkocht door autobedrijven aan consumenten. Ook in september was het weer raak: er werden maar liefst 100.902 occasions verkocht door occasion dealers. Dit resulteert in een toename van maar liefst 7,3% in vergelijking met de 94.056 tweedehands auto’s die verkocht werden in september vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoeksresultaten van VWE/CARmonitor.

Reden van stijging

Gedurende de negen maanden die nu zijn gemeten in 2018, zijn er in totaal 929.747 tweedehandsauto’s verkocht door autobedrijven. In 2017 stond deze teller na negen maanden nog op 854.482 stuks. Dit komt neer op een toename van maar liefst 8,8%. In de cijfers is te zien dat vanaf maart de aantallen flink omhoog zijn gegaan. VWE verklaart deze stijging aan de hand van het feit dat sinds maart autobedrijven hun geïmporteerde occasions vaker als bedrijfsvoorraad mee laten tellen door de RDW. Dit doen zij voorafgaand aan de verkoop. Deze specifieke groep occasions werd voor dit moment meestal buiten de cijfers betreffende de B2C-verkopen gehouden. Het verschil komt neer op ongeveer 10.000 occasions per maand extra. De werkelijke verkopen komen hierdoor beter in beeld, maar zorgen er ook voor dat er een groot verschil ontstaat met de oude cijfers.

WLTP-test beïnvloedt verkoop nieuwe auto’s

In tegenstelling tot de B2C-occasions verkoopcijfers, ging het met de verkoopcijfers van nieuwe auto’s in september minder goed. De verkopen ten opzichte van september 2017 vielen 16,7% lager uit. Deze vermindering hangt voor een groot deel samen met de invoering van de WLTP-test. Deze testmethode is ingevoerd om een nauwkeuriger beeld te krijgen van hoeveel CO2 een nieuwe auto precies uitstoot. Vanaf september 2018 worden nieuwe auto’s volgens deze nieuwe regeling verkocht, wat vaak een hoger BPM-bedrag betekent. Ter voorbereiding op de WLTP hebben veel importeurs de afgelopen maanden echter al auto’s op kentekent gezet. Want auto’s die vóór september 2018 geregistreerd stonden, mogen nog steeds via de oude regeling verkocht worden.

Occasions bij Douwe de Beer

Bij Autocentrum Douwe de Beer hebben we een exclusieve selectie occasions voor u beschikbaar van de beste Duitse merken. Alle auto’s zijn persoonlijk door ons geselecteerd op basis van hun uitmuntende kwaliteit. Gaat u voor een Audi, BMW, Mercedes-Benz of toch voor een Volkswagen? Bij Douwe de Beer weet u zeker dat u vele jaren plezier zult hebben van uw nieuwe auto. Kom eens langs in onze showroom en bekijk ons aanbod onder het genot van een kopje koffie of kijk rustig rond op onze website.