Volkswagen gaat autonoom autorijden testen

De onderzoeksafdeling van Volkswagen is begonnen met het uitvoeren van praktijktesten met betrekking tot autonoom autorijden. Er zijn hiervoor 5 speciale auto’s van het type Volkswagen e-Golf ontwikkeld, die voor zover mogelijk, zelfstandig door de straten van het Duitse Hamburg gaan rijden. Om deze proeven te faciliteren, worden verkeerslichten voorzien van apparatuur waarmee communicatie tussen de infrastructuur en de auto mogelijk is.

Testparcours in Hamburg

Voor de praktijktesten is een parcours uitgezet in Hamburg, dat momenteel drie kilometer lang is. Er wordt ondertussen ook al gewerkt aan een testparcours van negen kilometer lang, welke volgend jaar in gebruik zal worden genomen. Tot die tijd rijden de speciaal geprepareerde e-Golfs geheel zelfstandig op het drie kilometer lange traject. Om autonoom op dit traject te kunnen rijden, zijn de auto’s onder andere voorzien van elf laserscanners, veertien camera’s en zeven radars.

In de achterbak van iedere testauto zit bovendien een computer weggewerkt met een kracht van 15 laptops, welke per minuut 5 GB aan data genereert. Deze computer kan in enkele milliseconden grote hoeveelheden informatie verwerken over medeweggebruikers zoals voetgangers, fietsers en andere auto’s. Maar ook kruisingen, geparkeerde auto’s, voorrangssituaties en rijbaanwisselingen worden geregistreerd.

Diverse niveaus van autonoom rijden

De Volkswagen e-Golfs die momenteel getest worden, rijden autonoom op niveau vier. Er zijn op dit moment vijf niveaus van autonoom rijden, waarbij op niveau vijf volledig zelfstandig gereden kan worden. Wanneer autonome voertuigen op het hoogste niveau beschikbaar worden, zal dit moeten gaan leiden tot een verbeterde doorstroom en hogere verkeersveiligheid. Maar voor het zo ver is zijn er wel veranderingen op het gebied van de wetgeving en de infrastructuur nodig.

De vijf niveaus van autonoom rijden:

  – Level 1 – Assistentie

  De auto kan een taak zelf verrichten, zoals sturen of remmen en accelereren.

  – Level 2 – Gedeeltelijk autonoom

  De auto kan diverse taken zelfstandig tegelijkertijd uitvoeren, zoals sturen én remmen/accelereren.

  – Level 3 – Semi-autonoom

  De auto stuurt, remt en accelereert zelfstandig en houdt ook de omgeving in de gaten. De bestuurder zal zelf nog wel in moeten grijpen waar nodig.

  – Level 4 – Verregaand autonoom

  De auto kan onder bepaalde omstandigheden al volledig zelfstandig rijden, zoals op het speciale testtraject in Hamburg.

  – Level 5 – Volledig autonoom

  De auto kan onder alle omstandigheden volledig zelfstandig rijden.

Veilig de weg op met Autocentrum Douwe de Beer

Dankzij autonoom rijdende voertuigen wordt het steeds veiliger op de Nederlandse wegen. De meeste ongelukken gebeuren namelijk nog altijd door menselijke fouten en niet doordat de techniek het af laat weten. Wanneer u op zoek bent naar een voordelige, moderne en veilige auto, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Onze showroom staat vol met degelijke auto’s van de merken Audi, BMW, Mercedes en Volkswagen en veel van deze occasions zijn voorzien van de laatste snufjes op het gebied van veiligheid.

Naast de aanschaf van een betrouwbare auto, is het ook belangrijk dat u de auto betrouwbaar houdt door regelmatig onderhoud uit te laten voeren. Onze monteurs helpen u hier graag mee. Zij worden voortdurend bijgeschoold, zodat u ook met de meest moderne voertuigen bij ons terecht kunt. Een afspraak voor uw auto kunt u gemakkelijk online maken via onze website of telefonisch tijdens onze openingstijden.