Wanneer zijn winterbanden verplicht?

Wanneer zijn winterbanden verplicht? | Autobedrijf Douwe de Beer

De temperatuur daalt iedere dag. Het is weer winter! Dit betekent ook dat het weer tijd is voor winterbanden. De regels omtrent winterbanden verschillen per land. De vraag is dan ook: waar en wanneer zijn winterbanden verplicht?

In vergelijking met zomerbanden, zorgen winterbanden tijdens winterse omstandigheden voor een betere grip op de weg. Over het algemeen presteren winterbanden het beste als de temperatuur zakt onder de zeven graden. De regels voor winterbanden lijken ieder jaar weer meer complex te worden. Vaak wordt gezegd dat winterbanden verplicht zijn tijdens winterse omstandigheden, maar ‘winterse omstandigheden’ is een vaag begrip. Autocentrum Douwe de Beer geeft inzicht in waar en wanneer winterbanden verplicht zijn!

Wanneer zijn winterbanden verplicht?

Als gezegd wordt dat winterbanden verplicht zijn tijdens winterse omstandigheden, dan bedoelt men meestal het gebruik van dergelijke banden tijdens vorst, sneeuw of ijzel. Tijdens deze weersomstandigheden zijn winterbanden namelijk aanzienlijk veiliger dan zomerbanden. Ruim twee weken geleden is door Autocentrum Douwe de Beer een nieuwsartikel gepubliceerd waarin uitgebreid aandacht wordt besteed aan de ANWB winterbanden test. In dit artikel kunt u lezen welke winterbanden als beste naar voren komen.

Waar zijn winterbanden verplicht?

Bij veel automobilisten bestaat onduidelijkheid over de regels omtrent het gebruik van winterbanden. In welke landen zijn deze nu verplicht en in welke landen wordt het gebruik van winterbanden enkel aangeraden? In Nederland is de situatie glashelder: winterbanden zijn niet verplicht. Wel wordt het gebruik sterk aangeraden. Een gelijke situatie geldt voor de volgende landen: België, Denemarken, Spanje, Portugal en Groot-Brittannië. Ook in Zwitserland bestaat geen verplichting voor winterbanden. Echter, u riskeert wel een boete als u overlast veroorzaakt doordat u nog op zomerbanden rijdt. Dit, bijvoorbeeld wanneer u een weg blokkeert als gevolg van een gebrek aan grip op een glad wegdek.

In Duitsland is het sinds 2010 wel verplicht om met winterbanden te rijden tijdens winterse omstandigheden. Men gaat er vanuit dat een automobilist, als het een keer heeft gesneeuwd of gevroren, beschikt over de juiste banden. Dezelfde regels en opvattingen zien we ook terug in Luxemburg. In Oostenrijk moet men tussen 1 november en 15 april met winterbanden rijden of, als alternatief, sneeuwkettingen aanbrengen op de aangedreven wielen. Een combinatie van beiden (winterbanden met sneeuwkettingen) is uiteraard ook toegestaan. In Zweden zijn winterbanden tussen 1 december en 1 april verplicht. In Frankrijk zijn winterbanden in principe niet verplicht, maar in bepaalde Franse berggebieden gelden andere regels. Daar kan het bijvoorbeeld zo zijn dat u verplicht bent om sneeuwkettingen bij te hebben.

Bestel uw winterbanden!

Heeft u nog geen winterbanden? Of bent u toe aan nieuwe winterbanden? Neem dan via ons online contactformulier contact met ons op. Ook kunt u tegenwoordig op onze website zelf uw winterbanden en velgen samenstellen met de winterbanden configurator van Autocentrum Douwe de Beer. Wij willen dat u zo veilig mogelijk deelneemt aan het verkeer. Heeft u dan ook nog vragen over het gebruik van winterbanden of over veiligheid in het algemeen, schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen. Telefonisch zijn wij te bereiken op nummer 0321-320202. En uiteraard bent u ook meer dan welkom in onze showroom!