Winterbanden in de zomer – wissel ze snel om!

De koude dagen zijn nu echt voorbij, dus is het tijd voor zomerbanden! Bij veel van de Nederlandse personenauto’s zijn de winterbanden nog niet verwisseld. Toch raden we aan om dit zo snel mogelijk te doen. Met winterbanden in de zomer rijden is veel gevaarlijker dan de meeste mensen denken. Bij Autocentrum Douwe de Beer kunt u terecht voor het wisselen van uw winterbanden naar zomerbanden.
Wanneer winterbanden wisselen?

Maar wanneer is het de beste tijd om winterbanden te wisselen naar zomerbanden? Winterbanden functioneren het beste bij temperaturen onder de 7°C. Vaak is dit van november tot maart of begin april. Zomerbanden presteren juist het beste bij temperaturen boven de 7°C. We raden daarom aan om halverwege april, wanneer de temperaturen stijgen, uw winterbanden voor zomerbanden om te wisselen.


Elektrische autos tweedehands

Mag je met winterbanden in de zomer rijden?

In de zomer met winterbanden rijden is mogelijk, maar we raden het ten strengste af. Met winterbanden in de zomer de weg op gaan kan namelijk leiden tot gevaarlijke situaties. Winterbanden hebben een heel andere samenstelling dan zomerbanden en zijn specifiek gemaakt voor de koude dagen.

Het verschil tussen zomerbanden en winterbanden zit in de samenstellingen en profielen van de banden. Deze zijn afgestemd op de temperaturen buiten. Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling die een stuk zachter is en daardoor geschikt voor lage temperaturen. Ook is het profiel heel anders. Dankzij de samenstelling van het rubber en het bandenprofiel zijn winterbanden ideaal voor koude, natte en gladde wegen.

Met de warme temperaturen die we deze zomer gaan krijgen, kunnen er onveilige situaties ontstaan wanneer u nog met winterbanden rijdt. Zo is de remweg van winterbanden met zomerse temperaturen een stuk langer, slijten de banden sneller en is de wegligging een stuk slechter. Winterbanden hebben kortom een slechte grip op de weg bij hogere temperaturen. Daardoor kunt u het beste zo snel mogelijk uw winterbanden wisselen voor zomerbanden wanneer het warmer wordt.


Winterbanden laten wisselen bij Autocentrum Douwe de Beer

Heeft u uw winterbanden nog onder uw auto zitten? Dan is het met de aankomende zomerse temperaturen erg verstandig om deze zo spoedig mogelijk te verwisselen. Onze werkplaats is open voor reparatie en onderhoud en het wisselen van uw winterbanden naar zomerbanden. Heeft u nog vragen over zomer- of winterbanden of ander onderhoud? Neem dan gerust contact op voor advies.


Advies nodig?