Zelfrijdende auto: Nederland wil voortrekkersrol

Zelfrijdende auto: Nederland wil voortrekkersrol | Douwe de Beer

Minister Schulz van Haegen wil dat Nederland een gunstig testklimaat krijgt voor zelfrijdende auto’s. Met deze reden heeft zij een aantal voorstellen voor wetswijziging gedaan. Zo moet de RDW bijvoorbeeld een ontheffing kunnen verlenen met betrekking tot de ‘Regeling voertuigen’, zodat autonome auto’s de weg op mogen.

De verwachting is dat zelfrijdende auto’s pas na 2020 beschikbaar komen voor de consumentenmarkt. Voor die tijd moet er ook vooral nog veel geregeld worden. Zo moet er getest worden hoe mensen met de autonome voertuigen omgaan, moet er worden uitgezocht hoe deze verzekerd worden en moeten internationale verdragen worden afgestemd op het gebruik van zelfrijdende auto’s.

Autonome auto

Een autonome auto is een zelfrijdend voertuig dat in staat is om door middel van zelfbesturing van het ene punt naar het andere punt te komen, zonder dat daar menselijke tussenkomst voor nodig is. Voordeel van deze voertuigen, is dat zelfrijdende auto’s altijd snel reageren en daardoor dichter op elkaar kunnen rijden. Daarnaast zouden deze voertuigen in theorie ook veiliger moeten zijn en beter voor het milieu, aangezien zij beter kunnen anticiperen en daardoor minder abrupt reageren dan menselijke bestuurders.

Zelfrijdende auto Mercedes

Mercedes heeft afgelopen januari, op de CES beurs voor consumentenelektronica, een prototype getoond van een zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto van Mercedes heeft nog wel een stuur, maar wanneer gewenst kan de auto ook de volledige controle van de bestuurder overnemen. Mercedes ziet de zelfrijdende auto daarbij als een ‘mobiele leefruimte’ en stelt dat een autonome auto veel verder gaat dan technologie alleen. “De zelfrijdende auto gaat de samenleving veranderen”, aldus topman Dieter Zetsche.

Douwe de Beer Occasions

Bij Autocentrum Douwe de Beer in Dronten zult u voorlopig nog geen zelfrijdende auto’s in de showroom aantreffen. Wel vindt u hier jonge top-occasions van de merken Audi, BMW, Mercedes en Volkswagen. Doordat onze occasions vaak nog maar enkele jaren oud zijn, beschikken deze in de meeste gevallen over de nieuwste snufjes op het gebied van autotechniek. Via onze website kunt u eenvoudig op zoek gaan naar een occasion die bij uw smaak past. Liever persoonlijk advies? Dan helpen wij u graag verder in onze showroom.