Chiptuning

U kunt veel meer uit uw auto halen door middel van chiptuning. Door het aanpassen van software in de auto krijgt de motor niet alleen meer koppel en vermogen, maar rijdt de auto daarbij ook nog eens een stuk efficiënter. Daarnaast zorgt chiptuning voor verbetering van de acceleratie, minder brandstof gebruik en bescherming van de koppeling. Test nu via onderstaande configurator hoeveel uw auto in prestatie kan verbeteren!


Wat is chiptuning?

Chiptuning is het afstellen van de motor voor betere prestaties en een betere verbranding. Tegenwoordig bevindt zich in elke auto een computer die de motor aanstuurt, dit wordt ook wel de ECU (Electronic Control Unit) of het motormanagement genoemd. Bij het afleveren van een auto calculeert elke autofabrikant een veiligheidsmarge in. Deze veiligheidsmarge zorgt ervoor dat de auto onder de meest extreme omstandigheden, inferieure brandstoffen en motorolie blijft functioneren. Omdat in Nederland deze omstandigheden goed (zo niet uitmuntend) zijn te noemen, is het mogelijk om de veiligheidsmarge meer te benutten zonder schade aan de motor aan te richten.

Hoe werkt chiptuning?

De ECU ofwel het motormanagement regelt onder andere de injectie, het onstekingstijdstip en de lucht/brandstof verhoudingen. Dit allemaal als functie van verschillende parameters zoals het toerental, de stand van het gaspedaal, de temperatuur en de dichtheid van de lucht en de accuspanning. Al deze gegevens worden verzameld in de chip. Wanneer chiptuning wordt uitgevoerd, wordt de software die op de chip staat aangepast en wordt de motor anders afgesteld. De nieuwe, geoptimaliseerde informatie zorgt ervoor dat de prestaties van de auto verbeterd worden. Maar waarom gebruiken fabrikanten dit zelf niet? Een terechte vraag. Auto’s worden in alle landen in grote hoeveelheden verkocht. De software wordt door fabrikanten afgesteld met een ruime en standaard marge zodat deze in alle landen veilig is. In bepaalde landen is de marge ook noodzakelijk door bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden of lage kwaliteit brandstof. Doordat er in Nederland goede omstandigheden zijn, kan er ook zonder risico aan chiptuning gedaan worden.

Chiptuning bij Douwe de Beer

Bij autocentrum Douwe de Beer kunt u terecht voor chiptuning. Onze medewerkers zijn hierin gespecialiseerd en hebben veel ervaring met chiptuning voor alle verschillende automerken. Bij de chiptuning houden wij de emissiewaarden onder controle en stellen wij de motor zodanig af dat de CO2-uitstoot en brandstofverbruik minimaal gelijk blijven. Bent u benieuwd hoe de prestaties van uw auto kunt verbeteren? Doe dan nu onze chiptuning test via de configurator hierboven!